Які причини виникнення болю у вухах: особливості діагностики та як їх лікувати

Біль у вухах може виникнути з найнесподіваніших причин, починаючи від наявності сірчаної пробки у вусі та закінчуючи гнійним запаленням. Досить поширеною причиною болю у вусі у дітей може стати наявність стороннього тіла, оскільки вони часто засовують дрібні деталі від іграшок в носові ходи і вуха.

Отоларинголог Львів не рекомендує ігнорувати виникнення болю та дискомфорту у вухах, вважаючи це вагомою причиною звернення до фахівця. Найпоширенішими випадками виникнення болю у вухах є отит, який буває зовнішнім та середнім.

Симптоми зовнішнього та середнього отиту:

  • вухо погано чує через закладеність;
  • стріляючий біль;
  • суттєво знижується гострота слуху;
  • висока температура.

Першим різновидом страждають діти та люди похилого віку у віці 65 плюс.

Середній отит – це дитяче захворювання, що вражає дітей віком до 3-х років, що зумовлено частково сформованим слуховим проходом. При застуді трохи слизу з носа потрапляє до євстахієвої труби, що викликає запалення.

Якщо недобросовісно лікувати середній отит, може виникнути нагноєння. Прорив гнійника гарантує поліпшення стану хворого за умови, якщо він прорветься назовні. Якщо він розкриється всередині, може статися менінгіт.

Лікування та профілактика виникнення вушних хвороб

Щоб виявити причину болю у вухах та поставити правильний діагноз, слід звернутися до фахівця. Він призначить необхідні аналізи та випише лікування. Причин виникнення болю у вухах може бути безліч і тільки ЛОР правильно визначить її та проведе грамотне лікування. Воно призначається залежно від виду захворювання та складності його перебігу, занедбаності процесу тощо.

Певної системи профілактики вушних захворювань немає, але є низка заходів, дотримуючись яких можна уникнути ЛОР-захворювань. До них можна віднести ведення здорового способу життя, що включає:

  • правильне харчування;
  • регулярні медичні огляди;
  • здача аналізів у процесі медогляду і т.д.

Велике значення має правильне чищення вух. Багато людей вважають за краще робити це вушною паличкою, що дає зворотний результат, допомагаючи сформуватися сірчаній пробці, тому що заштовхують сірку ще глибше в слуховий прохід.

Здорове вухо фахівці рекомендують чистити тільки в районі вушної раковини, без засовування будь-яких предметів з метою очищення. Робити це можна м’якою серветкою або краєм рушника.